Locatie


Str. Romulus, Nr. 34 A
300203, Timisoara, Romania

Orar


Luni - Vineri: 08.00 - 20.00

Galerie foto


Vezi galeria foto a Centrului de Imagistica Medicala

Ce este IRM?

 

Este una dintre cele mai moderne tehnici imagistice neinvazive şi neiradiante folosite în prezent în spitale, cu ajutorul căreia se pot obţine imagini de rezoluţie şi claritate superioare ale interiorului organismului uman. Pot fi obţinute imagini din aproape orice zonă a organismului, sub orice unghi.

 

Rezonanţa magnetică nucleară (RMN), titulatură înlocuită în ultimii ani cu cea de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), din cauza conotaţiei negative a cuvântului "nuclear" (procedura nu implică folosirea de substanţe radioactive), este o procedură de a obţine imagini ale diferitelor părţi ale organismului fără utilizarea razelor X, aşa cum se întâmplă în cazul radiografiei tradiţionale şi a tomografiei computerizate. Un scaner IRM constă, în mare, dintr-un magnet de mari dimensiuni în interiorul căruia este aşezat pacientul. O antenă radio este folosită pentru a transmite semnale spre organism, dar şi pentru a recepţiona ceea ce se întoarce dinspre corpul pacientului. Aceste semnale recepţionate sunt transformate în imagini de către un calculator ataşat scanerului.

 

Informatiile obtinute prin IRM pot fi stocate si salvate intr-un computer. De asemenea pot fi facute poze sau filme daca situatia o cere. In anumite cazuri se poate utiliza o substanta de contrast pentru a vizualiza mai clar anumite structuri ale corpului.

 

De retinut!

 

  • uneori rezultatele investigatiei pot fi diferite fata de altele mai vechi deoarece au fost efectuate in centre medicale diferite sau pentru ca investigatiile anterioare nu sunt disponibile pentru a fi comparate cu noua testare;
  • IRM este o investigatie sigura, care vizualizeaza structurile si organele corpului; este mai scump decat alte metode si nu poate fi disponibil in anumite regiuni;
  • IRM se poate efectua pentru vizualizarea anumitor structuri si organe ca regiunea cefalica, abdominala, sanii, coloana cervicala, articulatia scapulo-humerala (umarul) si genunchii, etc.
  • angiografia prin rezonanta magnetica este o metoda speciala prin care se vizualizeaza vasele sanguine si circulatia la nivelul lor.

 

RO EN